Blog Image

Nyheter

Håra Kraft Nyhetssider

Disse sidene vil hovedsaklig inneholde oppdateringer ifm drift av anlegget.

Se gjerne vår ByggeBlogg for detaljerte beskrivelser, fine bilder og gode historier fra byggefasen i 2013/2014.

Tilbake til Håra Kraft Hjemmesider...

Driftsutfordringer

Driftsnyheter 2015 Posted on 14 jun, 2015 12:33:07

Full produksjon hos småkraftprodusentene setter store krav til netteier og linjenettet samt ansvarlighet hos den enkelte produsent.
Netteier, Odda Energi, vil svært gjerne levere det som forbruker skal ha og må derfor også «passe på» at vi produsenter leverer innenfor den spec som kreves.
Nettspenningen ønskes på ca 21,6-21,8V og for å få det til må den enkelte produsent aktivt styre sin produksjon med hensyn til cos phi og reaktiv slik at vi sammen klarer dette.

Vår erfaring så langt er at dersom ikke alle småkraftprodusentene passer godt på dette, kan vi alle kjøre maks og samtidig holde nettspenningen.

For Håra Kraft er dette en viktig styringsparameter som følges tett opp. Dersom vi ikke gjør det kan vi få varmgang og skade på eget utstyr og/eller bidra til at netteier må gi produksjonsrestriksjoner – ingen av disse tingene er ønskelige.

Vi håper inderlig at alle tenker det samme og gjør sitt for å bidra til felles beste.
Bildene under fra sist søndag ettermiddag illustrerer aktuelle verdier.




Fv 520 – fortsatt stengt

Driftsnyheter 2015 Posted on 14 jun, 2015 12:15:33

Brøytinga av Rv520 Sauda-Røldal er en utfordring dette året. 12.juni skriver bladet Ryfylke:

Går mot rekordsein opning.
Kalenderen kan koma til å visa juli før Fylkesveg 520 mellom Sauda og Røldal blir opna.

Då Ryfylke snakka med Risa sin oppsynsmann i Sauda, Svein Tore Tveitane, i slutten av mai hadde han eit håp om at vegen over Røldalsfjellet kunne vera ferdig brøyta rundt 10. juni. Nå ser det ut for at denne planen går i vasken.

Tveitane fortel at han sjølvsagt skulle ønska at han alt hadde opna Røldalsvegen, men peikar på at dei store snømengdene på fjellovergangen har gjort brøytearbeida uvanleg krevande. Han melder om nærare fjorten meter høge brøytekantar og enkelte stader har ein måtta bruka sprengstoff for å komma seg gjennom snømassane. Brøytemannskapa hadde tysdag i denne veka klart å koma seg fram til gjetarhytta, men framleis står det igjen ein god del arbeid.

Oppsynsmannen reknar difor med at det vil ta minst to veker til før ein har fått brøyta heile fylkesvegen. Når dette så er gjort er det opp til vegvesenet å vurdera om vegen skal opnast for trafikk.

– Om Ekkjeskaret er trygt er ei vurdering som må gjerast når brøytinga er ferdig. Difor er det vanskeleg å seia noko om kva tid vegen kan opnast, konkluderer Svein Tore Tveitane, Risa sin oppsynsmann i Sauda.

Vi brukere vil gjerne ha denne veien åpnet, men vil også at den skal være sikker å ferdes på. Det positive er vel mest at rikelig med snø i fjellet og fortsatt lave temperaturer gjør at vi har produksjonsvann l e n g e.



Flomvarsel

Driftsnyheter 2015 Posted on 14 jun, 2015 12:07:42

Fra NVE følges snøsmeltinga med argusøyne. På deres nettsider kan det bl.a leses:

Oppdatert situasjonsrapport 11. juni – Utsikter for snøsmelteflom sommeren 2015

Det er fortsatt mye snø i fjellet i Sør-Norge og det er stor sannsynlighet for stor snøsmelteflom på Vestlandet. Enkelte steder høyt til fjells er det nå mer snø enn det var for en måned siden, mens det lavere enn 1000 moh har smeltet en del snø den siste uken. Det er også mer snø enn vanlig i fjellområdene nord i Nord-Trøndelag og i indre strøk av Nordland og Troms. Vi oppfordrer regulantene i vassdrag med store snømengder til å vurdere behov for tiltak. Vær¬forholdene under snøsmeltingen er fortsatt avgjørende for hvordan årets snøsmelteflom utvikler seg.

Utarbeidet av NVEs flomvarslingstjeneste den 11. juni 2015.

Det er stor sannsynlighet for stor snøsmelteflom i flere av elvene på Vestlandet fra nord i Rogaland til Rauma i Romsdalen. Sannsynligheten for stor flom er også større enn vanlig stedvis i indre Troms, på indre strøk nord i Nordland og i vestlige fjellområder på Øst- og Sørlandet. I mange lavereliggende vassdrag på Østlandet er det snøfritt. I Glomma nord for samløpet med Vorma er det lite snø og faren for at snøsmelteflommen blir større enn normal er vesentlig redusert.

Vi oppfordrer spesielt regulantene i de snørike vassdragene til å vurdere behovet for tiltak. En planmessig tapping av magasiner i de mest utsatte vassdragene for å oppnå flomdempning vil kunne redusere flomfaren.

Kommende 6-7 dager kan det bli noe økende snøsmelting i høyfjellet i Sør-Norge og litt økende vannføring i vassdrag fra disse fjellområdene. I høyfjellet i Nord-Norge ventes det lite eller ingen snøsmelting i samme periode.

Fremdeles gjelder det at værforholdene under snøsmeltingen er avgjørende for hvordan årets snøsmelteflom utvikler seg. Hvis varmt vær og mye regn inntreffer samtidig kan det bli stor flom i mange av de snørike vassdragene. Hvis det blir lite nedbør og moderat temperatur i smelteperioden er det ikke gitt at det blir større snøsmelteflom enn normalt.

Med «stor snøsmelteflom» menes en flom som kvalifiserer til oransje varslingsnivå eller høyere.

I Håraelva har det vert stor vannføring den siste uka. For oss betyr det full produksjon, men også overløp og rikelig vannføring i elva.